Me olemme pieni HR-yritys, joka ei ole erikoistunut mihinkään tiettyyn alaan, vaan meillä on laaja kirjo asiakasyrityksiä eri aloilta, ja tarjoamme työntekijöillemme laaja-alaisesti erilaisia työpaikkoja. Rekrytointiprosessia voi katsoa kahdesta eri näkökulmasta, työnhakijan näkökulmasta, tai työnantajan näkökulmasta. Tämä kertoo miten prosessi toimii ja etenee työnhakijan näkökulmasta, työnantajan näkökulmasta voit lukea täällä.

Kun Adiente perustettiin vuonna 2005, ajatus oli tarjota erilaisia vuokratyöpaikkoja opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Vuodesta 2005 on vierähtänyt tovi ja vuosien aikana business ideamme on muokkaantunut niin, että emme enää keskity vain henkilöstövuokraukseen, vaan teemme pääosin rekrytointeja, ja opiskelijoiden sijaan, pääpainomme on nykyisin asiantuntijoissa ja middle-management positioissa, eli voisi sanoa että palvelemme samaa opiskelijaa 15 vuotta myöhemmin. Vaikka pääfokuksemme on muuttunut, tehtäviä löytyy kuitenkin edelleen niin opiskelijoille, kun kokeneille asiantuntijoille, esihenkilöille ja johtajillekin.

 

 

Työpaikan hakeminen

Jokainen rekrytoiva asiakasyrityksemme on erilainen, heillä on erilaisia tapoja ja erilaisia toiveita jokaisen rekrytoinnin suhteen.  Me Adientellä laadimme jokaisesta työpaikasta oman työpaikkailmoituksen, joka kannattaa lukea ajatuksella läpi, ainakin pari kertaa, ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan työhakemustasi. Mitä ilmoituksessa kerrotaan, mitä siinä pyydetään, millä kielellä se on kirjoitettu?  Sillä ei ole merkitystä oletko urasi alkuvaiheessa vai jo enemmän kokemusta omaava, haetko ensimmäistä kesätyöpaikkaa vai oletko hakemassa johtotehtäviin, samat asiat pätevät aina kun laadit työhakemusta. Ajattele hakemusta kirjoittaessasi, että vastaat työpaikkailmoitukseen.  Ole oma itsesi, ole huolellinen, mieti asiaa rekrytointikonsultin näkökulmasta. Sinulla on vain yksi mahdollisuus tehdä hyvä ensimmäinen vaikutelma itsestäsi, se kannattaa käyttää hyvin!

Tärkeää työn hakemisessa on:

  • Lue mitä ilmoituksessa pyydetään, mikäli toivomme CV:tä sekä hakemusta, lähetä meille molemmat (näin on yleensä aina)
  • Laadi CV:si ja hakemuksesi, sillä kielellä, kun millä ilmoitus on kirjoitettu, mikäli muuta ei ole pyydetty
  • CV ja hakemus tulee olla samalla kielellä ja mieluiten visualisesti samannäköiset, ne ovat pari
  • Käytä hakemukseesi aikaa ja rakkautta ja päivitä ne juuri kyseistä tehtävää varten
  • Cv:n tulee ainakin sisältä yhteystietosi, koulutustaustasi, työtaustasi, kieli- ja IT-taitosi ja toki muuta, mitä haluat itsestäsi kertoa
  • Hakemuksessa kerrot miksi sinä haluaisit työpaikkaa, jota olet hakemassa, vahvuutesi tehtävään liittyen ja miksi sinä olisit hyvä valinta tähän paikkaan
  • Päivitä päivämäärä ja varmista että sivut ovat numeroituja, mieluiten sivu 1/2, 2/2
  • Lisää mahdollisesti kiva kuva itsestäsi. Kuva, joka tyyliltään vastaa tehtävää, jota haet – ei kuitenkaan liian rentoa eikä suttuista kuvaa
  • Lue vielä kerran mitä olet kirjoittanut, varmista että kaikki on mukana ja että kirjoitusvirheitä ei ole
  • Tallenna CV:si pdf-muotoon ja nimeä esim Marja_Mäkinen_CV ja samalla tavalla hakemuksesi, Marja_Mäkinen_Työhakemus.
  • Älä lisää muita liitteitä tässä vaiheessa, mikäli emme ole niitä erikseen pyytäneet

Tämä riittää ja näin pääsee jo pitkälle. Voit tehdä hakemuspaperistasi omannäköiset, käyttää värejä ja kuvia, mutta yleensä less is more ja se pätee myös tässä, ja mitä selkeämpi hakemuspaperi, sitä helpompi sitä on lukea.

Rekrytointiprosessin eteneminen

Kun olet jättänyt hakemuksen järjestelmämme kautta, jää odottamaan yhteydenottoamme. Olemme aina yhteydessä kaikkiin työnhakijoihimme, joko niin että pyydämme lisätietoja, teemme lyhyen ensihaastattelun, että kutsumme haastatteluun tai aivan viimeistään siinä vaiheessa kun tehtävä on täytetty.

Tärkeää haastattelussa on:

  • Työhaastattelu kestää Adientellä yleensä noin tunnin. Me emme tee ryhmähaastatteluja, vaan haastattelemme aina ehdokkaan kahden kesken
  • Tule ajoissa, mieluummin 5-10 min etuajassa
  • Pukeudu työtehtävän mukaan, jos olet epävarma, siisti ja asiallinen smart casual toimii aina
  • Ole oma itsesi, ei haittaa jos olet vähän hermostunut tai jos sinua jännittää – me olemme mukavia, yleensä ei jännitä kauan!
  • Ole kiinnostunut keskustelusta ja tehtävästä, kysy kysymyksiä tehtävästä ja prosessista, mikäli sinulla on niitä
  • Ole kohtelias ja asiallinen. Älä hauku aikaisempia esimiehiä tai työnantajia.

Haastattelut asiakasyrityksessä

Valittujen kandidaattien kanssa prosessi etenee haastatteluun asiakasyrityksellä. Yleensä asiakas tapaa 2-4 ehdokasta. On tärkeää, että saat nähdä toimiston, tavata tulevan esimiehen ja puhua hänen kanssaan ja samalla saada tuntuma siihen, tuntuuko tämä paikka hyvältä ja tuntuuko se minunlaiseltani – haluanko työskennellä täällä?
Haastattelun aikana rekrytoivalta asiakasyritykseltä voi ja tulee myös kysyä kaikkia niitä asioita työpaikkaan tai työtehtävään liittyen, jotka mietityttävät sinua. Samalla on myös hyvä keskustella palkasta ja työsuhde-eduista, jotta mikään ei tule toiselle osapuolelle yllätyksenä sopimusneuvottelun aikana.

Tämän jälkeen on mahdollista, että rekrytoiva yritys haluaa tavata vielä toisen kerran, ja joskus heillä saattaa myös olla jokin tehtävä sinulle – jonka haluavat, että esittelet viimeisessä haastattelussa. Tämän tehtävän tarkoitus on vielä syväluodata osaamistasi, ja tehtävä riippuu tietysti tulevasta tehtävästä,

Suosittelijat

Ennen kuin uusi työntekijä palkataan tehtävään, haluamme mielellämme tarkistaa hänen suosittelijansa. Suosittelijat ovat perinteisesti olleet kaksi aikaisempaa esimiestä, mutta tehtävästä riippuen, voi olla, että haluamme myös puhua aikaisemman alaisen, kollegan tai asiakkaan kanssa. Kerromme aina hyvissä ajoin millaisia suosittelijoita toivomme, ja olisi hyvä mikäli olet ennakkoon tarkastanut näiltä henkilöiltä, että heille sopii toimia sinun suosittelijana.

Työsopimuksen solmiminen

Kun haastattelut on käyty, ja asiakasyrityksemme on löytynyt mieleisensä työntekijän, yritys tekee yleensä työtarjouksen ja lähettää sinulle työsopimuksen katsottavaksi ja kommentoitavaksi. Sopimus on ehdotus, josta neuvottelemalla yleensä löytyy kaikkia osapuolia tyydyttävä kompromissi. Adiente ei ole juridinen osapuoli, kun asiakasyritys rekrytoi työntekijän suoraan omaan tiimiinsä, joten me emme osallistu työsopimusneuvotteluun. Mikäli kyseessä ei ole rekrytointi, vaan vuokratyösuhde, työntekijä palkataan Adienteen asiakasyrityksen sijaan, ja silloin osallistumme palkkaneuvotteluihin. Meidän kauttamme voi saada pitkiä vuokratyösuhteita, ja ne toimivat mahdollisimman pitkälle kuten työsuhde suoraan asiakkaalla. Palkasta sovitaan kuitenkin suoraan asiakasyrityksen kanssa, ja palkka on samalla tasolla kuin asiakasyrityksen omilla työntekijöillä.

 

Irtisanoutuminen ja uudessa tehtävässä aloittaminen

Irtisanoutuminen nykyisestä tehtävästä kannattaa aina tehdä heti uuden työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mahdollisimman nopeasti, reilusti ja suoraselkäisesti, mielellään kertomalla esimiehelleen henkilökohtaisesti, että on päättänyt siirtyä uusiin tehtäviin, ja sen jälkeen vielä vahvistaa asia kirjallisesti esim. sähköpostilla.
Irtisanoutumisaikaa ja mahdollisia muita sitoumuksia työnantajaa kohtaan kannattaa aina kunnioittaa ja hoitaa mahdollisimman hyvin ja tyylikkäästi. Aina on hyvä muistaa, että aikaisempi työnantajasi voi olla uuden työnantajasi potentiaalinen asiakas tai yhteistyökumppani. Esimiehesi voi toimia sinun suosittelijanasi tulevaisuudessa, ja voi olla, että joskus haluat hakeutua samaan yrityksen takaisin töihin. Ja voi myös olla, että nykyinen esimiehesi tulee joskus työelämässä vastaan muissa tehtävissä. Mitä tahansa teet, tee se aina hyvin ja tyylikkäästi – jos ei muusta syystä, niin siksi että siitä tulee hyvä mieli kaikille osapuolille.

Jos olet kiinnostunut työpaikasta tai jos haluat liittyä mukaan Talentpooliimme, eli cv:tietokantaamme, käy rekisteröitymässä täällä!